Pædagogisk læreplan
Det pædagogiske grundlag består af en række fælles centrale elementer, som skal være kendetegnende for den forståelse og tilgang, hvormed der skal arbejdes med børns trivsel, læring, udvikling og dannelse i alle dagtilbud i Danmark.
De centrale elementer er
- Børnesyn: Det at være barn har værdi i sig selv.
- Dannelse og børneperspektiv.: Børn på skal høres og tages alvorligt som led i starten på en dannelsesproces og demokratisk forståelse.
- Leg: Legen har en værdi i sig selv og skal være en gennemgående del af et dagtilbud.
- Læring: Læring er integreret i hverdagslivet gennem leg, rutiner, normer, regler, adfærd og dannelse.
- Børnefællesskaber: Leg, dannelse og læring sker i børnefællesskaber, som det pædagogiske personale sætter rammerne for.
- Pædagogisk læringsmiljø: Et trygt, genkendelig og stimulerende pædagogisk læringsmiljø som er udgangspunktet for arbejdet med børns læring.
- Forældresamarbejde: Hvor forældre og pædagogiske personale sammen har fokus på at styrke både barnets trivsel og barnets læring.
- Børn i udsatte positioner: Alle børn mødes med positive forventninger, der skabes udvikling og de støttes i mestring i deres eget liv.
- Sammenhæng til børnehaveklassen. Sammenhæng handler om at barnet får alment kendskab til forskellige områder inden for skoleverden.
”Loven fastsætter, at alle elementer i det fælles pædagogiske grundlag skal være udgangspunkt for arbejdet med den pædagogiske læreplan og dermed det pædagogiske arbejde med børns læring i dagtilbud.”
Krav til pædagogisk læreplan
Der er krav i dagtilbudsloven om, at alle institutioner skal udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan udgør rammen for alle børns læring.
Den pædagogiske læreplan indeholder:
- det fælles pædagogiske grundlag
- beskrivelse af seks læreplanstemaer
- pædagogisk mål for sammenhængen mellem læringsmiljøet og børns læring
Den pædagogiske læreplanen skal evalueres mindst hvert 2. år. Både den pædagogisk læreplan og evalueringen skal være offentlig tilgængelig. Hvis du er forælder i institutionen, kan du finde vores pædagogiske læreplan i fuld længde på Aula. Har du ikke adgang til institutionens Aula, kan du henvende dig til den pædagogiske leder og få den tilsendt.